Olej krokoszowy – czym jest i jakie ma zastosowania?

Olej krokoszowy jeszcze nie zdobył sobie wielkiej popularności w polskich domach. Ale jego przyszłość maluje się w jasnych barwach, bowiem jest on niezwykle cennym źródłem wielu składników odżywczych. Jak działa olej krokoszowy, skąd się bierze? I jak go stosować? Wszystkiego na ten temat dowiesz się z poniższego artykułu.

Co to jest olej krokoszowy?

Ludzkość już od setek lat zna i ceni właściwości oleju krokoszowego. Pierwotnie krokosz barwierski, roślina, z której pozyskiwany jest omawiany olej, używany był jednak w nieco innym celu niż dziś. W starożytności uprawiano go głównie jako roślinę farbierską. Podobno jeden z faraonów starożytnego Egiptu był tak zachwycony jego właściwościami, że ustanowił monopol na uprawę tej cennej rośliny.

Dziś właściwości oleju krokoszowego doceniane są na całym świecie. I nikogo nie powinno to dziwić – wykazuje niezwykle dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bogaty w cenne składniki odżywcze i bezpieczny w stosowaniu, wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie wielu układów i narządów ciała człowieka. Jest wszechstronny, a więc można wykorzystywać go na różne sposoby, o których opowiemy poniżej. Tymczasem zapoznajmy się z jego składem.

Składniki odżywcze zawarte w oleju krokoszowym

Olej krokoszowy – jeden z najbogatszych w kwasy tłuszczowe olejów. Znajdziemy w nim kwasy: linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy, arachidowy oraz stearynowy. Jego wartości odżywcze zostały odkryte już w starożytności, i do dziś są szeroko wykorzystywane na całym świecie.

Poza tym warto zwrócić uwagę również na zawartość witamin A oraz E, które decydują o tym, że olej krokoszowy ma właściwości antyoksydacyjne, czyli wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki. Witaminy uczestniczą w większości przemian metabolicznych zachodzących w ustroju, a ich obecności nie da się niczym zastąpić.

Jedną z największych zalet oleju krokoszowego jest bardzo duża zawartość kwasu linolowego – należącego do egzogennych niezbędnych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie syntetyzuje go sam, ale jest on niezbędny dla zachowania prawidłowych funkcji ludzkiego organizmu.

Olej z krokosza barwierskiego ma także dużą zawartość flawonoidów o różnorodnym działaniu na organizm człowieka. Kwercetyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, natomiast luteolina poprawia pamięć i koncentrację,

Także fitosterole zawarte w oleju krokoszowym są bardzo pożądanym składnikiem diety – obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc chronią przed miażdżycą oraz nowotworami.

Na co pomaga olej krokoszowy?

Olej ten to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiemy już, że jego spożywanie może uchronić nas przed chorobami układu sercowo – naczyniowego dzięki jego zdolności do obniżania poziomu cholesterolu. A co poza tym?

Bogactwo antyoksydantów zapewnia nam ochronę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Przeciwutleniacze wyłapują je, tym samym wykazując działanie antynowotworowe i zapobiegając procesom starzenia się. Olej ten to także cenny dodatek w diecie osób odchudzających się i dbających o piękną, smukłą sylwetkę. Wspiera bowiem metabolizm, pozwalając szybciej i efektywniej spalać nadmiar kilogramów.

Poleca się go także w leczeniu kaszlu (działa wykrztuśnie, zmniejsza uczucie duszności, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych), problemów trawiennych oraz bólu. Łagodzi stany zapalne skóry, stymuluje układ moczowy, stymuluje pracę układu odpornościowego, reguluje czynność gruczołów potowych, pozwalając pożegnać się z objawami nadmiernej potliwości.

Olej ten to także sprzymierzeniec kobiet w walce z dolegliwościami związanymi z cyklem menstruacyjnym, obniża bowiem bolesność miesiączek. Łagodzi także przykre objawy menopauzy – nerwowość, zmienność nastrojów, uderzenia gorąca, bezsenność i drżenie rąk.

Ale olej ten to nie tylko cenny składnik diety. To także naturalny kosmetyk. Może być stosowany bezpośrednio na skórę ciała i twarzy, na włosy i paznokcie. Dzięki zawartemu w nim bogactwu antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, wygładza zmarszczki mimiczne, dogłębnie nawilża skórę, ujędrnia ją i uelastycznia. Zmniejsza także wrażliwość skóry na działanie promieni słonecznych. Udowodniono także jego dobroczynne działanie na włosy – zatrzymuje ich wypadanie, stymuluje nowe włosy do wzrostu, wygładza zniszczone końcówki.

Jak stosować olej krokoszowy?

Wiemy już, że olej krokoszowy możemy wykorzystać na dwa sposoby: w kuchni oraz jako kosmetyk. A jak to robić?

Zastosowanie oleju w kuchni

Omawiany olej może stanowić alternatywę dla każdego innego tłuszczu roślinnego. Jego smak i aromat są bardzo delikatne, nie zaburzają więc walorów smakowych przygotowywanych potraw. To świetny dodatek do zdrowych sałatek, sosów, dipów oraz gotowanych warzyw i duszonych mięs. Warto jednak pamiętać aby nie poddawać go obróbce termicznej, która mogłaby pozbawić go cennych wartości odżywczych. Nie wymaga dawkowania, toteż można stosować go na co dzień i bez ograniczeń.

Zastosowanie oleju w kosmetyce

Składniki odżywcze oleju mają wpływ na stan naszej skóry. Aby osiągnąć oczekiwany efekt odmłodzenia i nawilżenia, wystarczy tylko delikatnie wmasować go w skórę twarzy lub ciała. Polecany jest nie tylko osobom dojrzałym, ale także młodzieży, wspomaga bowiem leczenie trądziku. Warto też stosować go na blizny – skutecznie zmniejsza ich widoczność, a nawet usuwa je.

Olej stosować można także do masażu z dodatkiem kilku kropli ulubionego olejku eterycznego – przyniesie ulgę ciału i duszy.

Olej z krokosza barwierskiego to skuteczne remedium na wiele nękających nas dolegliwości oraz naturalny kosmetyk. Warto więc mieć go zawsze w swojej kuchni i do woli korzystać z bogactwa wartości odżywczych, które w sobie skrywa.

Składniki odżywcze oleju mają wpływ na stan naszej skóry. Aby osiągnąć oczekiwany efekt odmłodzenia i nawilżenia, wystarczy tylko delikatnie wmasować go w skórę twarzy lub ciała. Polecany jest nie tylko osobom dojrzałym, ale także młodzieży, wspomaga bowiem leczenie trądziku. Warto też stosować go na blizny – skutecznie zmniejsza ich widoczność, a nawet usuwa je.

Olej stosować można także do masażu z dodatkiem kilku kropli ulubionego olejku eterycznego – przyniesie ulgę ciału i duszy.

Olej z krokosza barwierskiego to skuteczne remedium na wiele nękających nas dolegliwości oraz naturalny kosmetyk. Warto więc mieć go zawsze w swojej kuchni i do woli korzystać z bogactwa wartości odżywczych, które w sobie skrywa.


Udostępnij:
Dodaj komentarz

Wszystkie prawa zastrzeżone 2018.
Zmiksowane.com to portal społecznościowy dla miłośników gotowania w urządzeniach wielofunkcyjnych typu Thermomix

https://www.jednostkaprojektowa.com/